Informatie
Onze website in onderhoud, waardoor bepaalde items niet beschikbaar zijn of onvolledig zijn. Sorry voor het ongemak.
Onze website in onderhoud, waardoor bepaalde items niet beschikbaar zijn of onvolledig zijn. Sorry voor het ongemak.
Wil je leren duiken? Schrijf je dan in voor een duikinitiatie bij duikschool The SeaMasters vzw, lid van de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -Sport (NELOS vzw).
Of kom gerust eens naar onze club om kennis te maken of zelfs om een paar proeflessen in het zwembad te volgen.
Ook een initiatieduik in het zwembad of zelfs in open water is mogelijk.
Maak best eerst even een afspraak.
Contacteer hiervoor
Je mag 2 gratis lessen volgen bij onze duikschool vooraleer je beslist om definitief lid te worden.
Download ook onze welkombrochure voor nieuwe leden, waarin je allerlei info kan vinden.
Voor de nieuwe leden hebben we een 'Welkombrochure' (onthaalmap) ter beschikking, waarin je alvast wat informatie over onze duikschool, de beuurstleden, onze lesgevers, het lidgeld, het doktersonderzoek, enz. kan terugvinden.
Hieronder kan je de 'Welkombrochure' downloaden.
Als je aangesloten bent bij een NELOS-club, beschik je over een wereldwijde erkenning van je duikbrevet. NELOS-brevetten zijn immers erkende CMAS-brevetten, welke bovendien EUF-gecertificeerd zijn (een soort ISO-normering van de European Underwater Federation). Het Duikonderricht van NELOS bepaalt de normen waaraan elke duiker dient te voldoen om een bepaald brevet of titel te halen. De minimum bekwaamheden van elke gekwalificeerde NELOS-duiker zijn daarmee gekend, zodat een veilige ploegindeling en duikplanning kan opgesteld worden, zonder dat de duikers elkaar persoonlijk hoeven te kennen. Je ontvangt tevens 5 x per jaar het NELOS-bondsblad Hippocampus, met informatie over het Duikonderricht, mooie duikreisbeschrijvingen, onderwaterbiologie en allerhande wetenschappelijke artikels die je extra achtergrondinformatie over de duiksport bezorgen. De duiksport leeft en Hippocampus is één van de kanalen om de nieuwe tendensen en inzichten bij onze leden te brengen. Daarnaast heb je ook de website www.nelos.be waar je veel informatie kan vinden over de verschillende opleidingen.
NELOS kent volgende brevetten 1*Duiker, 2*Duiker, 3*Duiker, 4*Duiker, Assistent-Instructeur (AI) en daarnaast nog 3 instructeurtitels: 1*I, 2*I en 3*I.
Een 1*D is een beginnende duiker: je weet hoe je te gedragen onderwater en je kan veilige duiken maken onder toezicht en begeleiding van een ervaren duiker. Stap voor stap treed je de onderwaterwereld binnen. Je leert je materiaal beheersen. En misschien nog belangrijker, je brengt je eigen lichaam onder controle in een vreemde wereld. Voortbewegen, ademen, communiceren zijn nu eenmaal onderwater totaal anders dan er boven. De eerste duiken zullen beperkt zijn in diepte en gebeuren in extra veilige duikwaters. Elke duiker beleeft deze nieuwe ervaring zo intens dat je jaren later nog steeds deze belevenis uitgebreid zal herinneren.
Een 2*D is een elementaire duikleider. Stap voor stap leer je een duik zelfstandig plannen en organiseren. In bepaalde omstandigheden kan je zelfs samen met een andere 2*D duiken.
Als je je 3*D-opleiding achter de rug hebt, ben je zelfstandig duikleider. Je hebt dan de ervaring en de kennis zodat je op de gekende, recreatieve duikplaatsen, overal ter wereld, veilig kan duiken. Duikers tot en met 3*D noemen we ook wel recreatieve duikers.
Naast de klassieke duikbrevetten biedt NELOS nog een hele waaier aan opleidingen en brevetten aan:
Indien je meer wilt weten over deze opleidingen, vind je extra informatie op wiki.nelos.be of kan je in onze duikschool info vragen bij onze Instructeurs.
Je zou graag aanvangen met de duiksport, maar hebt nog nog enkele vragen? Neem dan even de tijd om onze F.A.Q.-sectie te lezen. Misschien vind je hier de antwoorden wel?
In het geval je direct contact met ons wenst op te nemen, kan je dat doen via onze contactpagina.
Je start met je duikopleiding in het zwembad. Het is gemakkelijk want het is in helder en warm water. Na de noodzakelijke theoretische uitleg en de eerste zwembadlessen, ga je buiten duiken.
De tijd dat men een 'macho' moest zijn om te leren duiken, is al vele decennia voorbij. Iedereen met een goede gezondheid; die medisch geschikt bevonden wordt om te duiken, kan het leren. Bij de NELOS-clubs kan je een diverse duikopleidigen starten. Zo zijn er jeugdduikscholen waar je al vanaf 8 jaar kan leren duiken. Maar in alle duikclubs kan kan je zeker vanaf 14 jaar terecht. Er zijn ook duikscholen die gespecialiseerd zijn in de opleiding van duikers met een handicap. Sommige duikscholen hebben een technische cel en bieden dan technische duikopleidingen aan, zoals bijv. rebreatherduiken.
Een opleiding tot 1*Duiker kan in principe afgerond worden op 8 uur (na ongeveer 5 zwembadlessen. Daarna duik je nog 5 keer en kan je het brevet van 1*Duiker laten homologeren. En je start als duiker is gemaakt.
Duiken is geen goedkope sport. Gelukkig moet je niet alles meteen kopen.
Je betaalt een jaarlijks lidgeld. Daarvoor krijg je:
Je basisuitrusting (zwembadvinnen, duikbril, snorkel en loodgordel) voor de zwembadtrainingen mag je in het begin gratis gebruiken, maar koop je uiteindelijk zelf. Reken op ongeveer 125,00 euro.
Een duikpak, laarsjes (botjes), handschoenen, duikmes en buitenvinnen kan je kopen na je basisopleiding. Nieuwprijs tussen de 375,00 en 500,00 euro.
Voor een volledige nieuwe uitrusting betaal je tussen de 1.500,00 en 2.500,00 euro, maar die gaat wel vele jaren (soms meer dan 10 jaar) mee.
De lucht of nitrox in de duikfles is evenmin gratis.
Als je juist begint met de duiksport zal je na een paar initiatieduiken je lidgeld om aan te sluiten in onze club. Hierin zit de verzekering, het tweemaandelijks tijdschrift Hippocampus en alle voordelen die onze duikschool aanbiedt. In het lidgeld zit ook het beginnerstasje, met daarin o.a. een medische kaart, een duikboekje en een logboekje. Je ABC-uitrusting (bril, loodgordel, snorkel en vinnen) kan je gratis gebruiken tijdens de eerste zwembadtrainingen, maar we raden je toch aan om dat zelf aan te schaffen. Nadat je de 5 eerste duiken beïndigd hebt betaal je het verschuldigde homologatiegeld (ongeveer € 120,00) om je wereldwijd erkend brevet van 1*Duiker te bekomen.
Je hoeft niet dadelijk al het materiaal aan te kopen. De meeste clubs hebben veel materiaal ter beschikking. Om buiten te duiken huur of koop je het materiaal, dat is volledig jouw eigen keuze. De instructeurs in je club maken je zeker wegwijs. Bij duikschool The SeaMasters kan je heel voordelig duikmateriaal huren voor je openwaterduiken.
Bij The SeaMasters leer je natuurlijk genieten van de prachtige onderwaterwereld en je leert er alle technieken om dit zo veilig mogelijk te doen. Ervaren, gedreven en bekwame Instructeurs en Assistent-Instructerus leren je dit alles aan, conform de voorschriften van de duikliga NELOS vzw. Voor je eerste duiken nemen we je misschien wel mee naar het diepe zwembad Nemo33. Ieder jaar organiseren we een paar tientallen clubduiken in de Put van Ekeren, de Oosterschelde. Soms organiseren we ook duiken in een steengroeve of de Noordzee. Bij ons geniet je ook van de sfeer van het clubleven van een kleine club. Denk hierbij aan themaduiken met een hapje en drankje na de duik, een jaarlijks clubetentje na een bezoekje aan de kerstmakrt, feestjes, clubuitstappen, clubduiken, enz.
Als je minimum 14 jaar oud bent, kan je bij duikschool The SeaMasters terecht. Ben je jonger, dan is er de Jeugdduikclub van AVOS. Daar ben je welkom vanaf 8 jaar. AVOS is een vereniging van Antwerpse duikclubs. Heb je al een duikbrevet? Ook dan ben je welkom.
Meld je aan voor een gratis initiatieduik. Gedurende de eerste avond krijg je informatie over onze duikschool, de verzekering, het verloop van een duikopleiding, wat je allemaal nodig hebt, hoeveel het kost, enz. Je kan genieten van twee gratis initiatielessen in het zwembad. Bevalt het je? Betaal je het lidgeld en met het medische strookje en je duikboekje, dat je in je documententasje kan terugvinden, ga je langs bij de dokter voor een medisch attest.
Na de zwembadtraining gaan we een glaasje drinken en nog wat napraten in het CC Moretus, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Daar wordt ook menig plan voor clubduik, een gewone duik in de week of een duikvakantie gesmeed. Ervaringen en tips worden uitgewisseld.
Onze wekelijkse zwembadtrainingen vinden plaats op dinsdag van 21.15 tot 22.30 uur. Waar? Zwembad 'Sorghvliedt', Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken (Antwerpen). Klik hier voor meer info over de zwembadtraining. De theorielessen organiseren we op andere tijdstippen, meestal voor de training, maar soms ook in overleg met de kandidaten op andere dagen.
Je kan je duikmateriaal het beste kopen via een gespecialiseerde duikwinkel. Online kopen kan ook, maar let daar wel mee op. Garantie is dan soms minder goed en op termijn kom je vaak duurder uit dan als je voor al je duikmateriaal naar een duikwinkel gaat. De meeste duikwinkels geven immers korting en je krijgt er als goede klant ook naservice. Onze duikschool raadt Scuba Service Store aan om je duikmateriaal te kopen. Onze club is er ook klant voor de aankoop en het onderhoud van het duikmateriaal van onze duikschool.
Je bent zeker geen klant bij onze club, maar een volwaardig lid. Dat wil zeggen dat je welkom bent op alle activiteiten van de club. Het betekent ook dat je kan helpen: uitrustingen naar het zwembad helpen dragen en weer terug naar de wagen, materiaal opruimen, ... Heb je organisatietalent en wil je mee het beleid bepalen? Stel je kandidaat voor het bestuur. Op de clubactiviteiten maken vele handen licht werk. Wacht niet tot je gevraagd wordt om te helpen. Bied spontaan je diensten aan. Medewerkers voor de boetiek of de website zijn steeds welkom. Neem eens gewoon een initiatief. Heb je een idee of een voorstel? Praat er eens over met een bestuurslid en wie weet kan je idee uitgewerkt worden.
Het clubleven van een vereniging zonder winst (vzw) blijft enkel overeind dankzij de leden (jij dus), waarvan een deel zich vrijwillig inzet. Sommige van die vrijwilligers hebben zich geëngageerd om nieuwe duikers op te leiden en/of onze club te besturen. Onze club wordt dus gestuurd door een bestuur en de opleiding binnen de duikschool wordt verzorgd door de monitoren of onze lesgevers (de Instructeurs en Assistent-Instructeurs). Klik hier voor een lijst van onze bestuursleden. Klik hier voor een lijst van onze monitoren.
Je hebt interesse om te leren duiken of je hebt ooit ergens op vakantie een duikcursus gevolgd en zou nu graag een degelijke duikopleiding krijgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Duikschool 'The SeaMasters vzw' is immers lid van de Liga NELOS (Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -Sport) en leert je dus duiken volgens de reglementeringen en normen van NELOS, conform de CMAS-normen. Bovendien zijn de NELOS-duikbrevetten en -titels voor het duiken met perslucht en nitrox gecertificeerd door de 'EUF- Certification Body' en alzo zijn onze opleidingssystemen qua beginnende duikers, recreatieve duikers, sportduikers en duikinstructeurs conform de EN-normen. Deze normen werden in 2004 door België als nationale normen bekrachtigd in het Belgisch staatsblad.
Samen met de Waalse Liga (LIFRAS) is NELOS lid van BEFOS (Belgische Federatie voor Onderwateronderzoek en -Sport). BEFOS is stichtend lid van de wereldduikbond CMAS (Conféderation Mondiale de Activités Subaquatiques), mede opgericht door Commandant Cousteau.
Het NELOS-Duikonderricht werd door de ‘EUF Certification Body’ op 4 en 5 juni 2008 gecertificeerd als conform met de EN-normen. Hierdoor voldoet NELOS, en natuurlijk ook onze duikschool, aan de Belgische richtlijnen betreffende de duiksport. Omdat de Belgische duiker ook al eens duikt in water met stroming en minder goede zichtbaarheid, zijn de NELOS-normen bovendien iets beter of strenger dan de opgelegde EN- en ISO-normen, terzelfdertijd gaan we niet onder de CMAS-normen. De duikbrevetten die je bij ons kan behalen genieten dus een wereldwijde erkenning.
Als je interesse hebt om te beginnen duiken, kan je een paar gratis trainingen (proeflessen) volgen (zie verder voor meer inromatie).
Bij onze duikschool kan je terecht voor opleiding als beginnende duiker, recreatief duiker (1*D, 2*D en 3*D), sportduiker (4*D/Assistent-Instructeur) en duiken met andere gasmengsels (nitrox, timix). We begeleiden je zelfs bij gespecialiseerde opleidingen, zoals bijv. instructeursopleiding, specialisatiebrevet onderwaterbiologie, enz.